Du har god smak

Bilderesultat for pancakes with syrup

Se på de lekre pannekakene! Kan du nesten smake dem? Det kan du – fordi Guds intrikate design av sansene dine.

Bare synet og lyden av pannekaker som freser i stekepannen gjør oss sultne. Men lukten av røren, smøret og sirupen (dersom du liker amerikanske pannekaker) gir deg vann i munnen, og den deilige konsistensen, varmen og den søte smaken er ren nytelse. Uten sansene våre med lukt og smak ville det å spise være noe herk – noe vi måtte tvinge oss selv til å gjøre for å holde oss i live uten å kunne nyte det. La oss være takknemlige for at Gud har gitt oss god smak!

Smakssansen vår er veldig nært beslektet med luktesansen, og de to må jobbe sammen for at vi skal kunne nyte maten vår ordentlig. For eksempel, har du lagt merke til at dersom nesen din blir tetter når du blir forkjølet, så er smaken også redusert? Forsøk å spise jordbær eller en gelebønne med fruktsmak mens du kniper igjen nesen – selv om du kan smake søtt, så er det ikke det samme. Når vi spiser har vi en tendens til å puste ut gjennom nesen og øke smakssansen vår gjennom maten som ligger på tungen vår.

Det organet som er mest ansvarlig for smakssansen er smaksløkene. Smaksløkene er mikroskopiske strukturer nær overflaten på tungen vår. Vi har omtrent 8000 smaksløker som blir utslitte og erstattet annenhver uke gjennom hele livet. ettersom vi blir eldre hender det at noen smaksløker ikke blir erstattet, og smaken vår blir mindre sensitiv. Dette er hvorfor mange foretrekker mer salt og pepper på maten sin når de blir eldre.

Smaksløkene er for det meste lokalisert i små sopp-formede humper som kalles fungiform papillae spredt mutover overflaten på tungen vår. Dersom du ser nøye i et speil kan du se disse papilllene soppene som fine  små humper på toppen og siden av tungen. Andre smaksløker er lokaliserte i foliate papiller i veggene av små folder på hver side av tungen.

Å smake småbiter av mat er mer komplisert enn å bare la dem berøre utsiden av smaksløkene dine. Maten må passere gjennom et lite hull (smaksspore) for å nå en rund klynge med omtrent 100 smaksreseptorer inne i smaksløkene. For at smaksløkene våre skal fungere må spytt (produsert av spyttkjertler) delvis oppløse maten. Inne i smaksløken kommer den oppløste maten i kontakt med små hårliknende strukturer på smaksreseptorcellene. Disse cellene responderer på fire hoved-smaker: salt, søtt, surt og bittert.

Smaksreseptorcellene  sender disse hoved-smaks signalene til hjernen via spesielle kranienerver. I hjernen blir de sammensatt med luftsignalene som kommer fra nesen. Sammen produserer de alle de forskjellige smakene vi kan skille mellom.

For at dette skal fungere må hele det sammenhengende systemet vært komplett helt fra bgynnelsen.

Det er passende at vi skulle takke Gud for vår fantastiske smakssans og si sammen med kong David “Smak og se at Herren er god! Salig er den som søker tilflukt hos ham” (Salme 34:9).


 

Advertisement
%d bloggers like this: