11 juni: Stolthet er årsak til krangel

“Hovmod fører bare til trette, vise er de som tar imot råd.”

Salomos ordspråk 13:10

Dette mektige ordspråket bringer en velsignet og hurtig slutt på flere argumenter, tapte temperament og fingerpeking.

Bare ved hovmod — stolthet — kommer det trette eller konflikter. Argumenter og stridigheter kommer ikke fordi en person har rett og en annen er feil. De kommer på grunn av stolthet.

Samme hvor høylytt vi erklærer vår uskyldighet, samme hvor smart vi forsvarer vår sak, samme hvor vilt vi forsvarer ståstedet vårt — så er det bare stolthet som bringer oss stridheter og krangel. Later du som om du ikke har stolthet? Kan du ærlig si at problemene i din familie bare er på grunn av andre menneskers stolthet?

Som C.S. Lewis observerte: “(Stolthet) er en egenskap som ingen i verden er fri fra.” Av denne grunn krever enhver konflikt i ethvert hjem anstrengt og ærlig selvransakelse, av både ektemenn, koner, foreldre og barn.

Hva har du gjort for å bidra til den nåværende spenningen i hjemmet? Hva kunne du ha sagt andreledes for å unngå å støte noen? Hvordan har du latt stoltheten din  eskalere noe som kunne ha vært en produktiv diskusjon eller ærlig uenighet? Hvordan har du oversett Guds rolle for deg i hjemmet?

Dersom hvert familiemedlem tilbringer samordnet tid og ærlig energi i å søke sitt eget hjerte, motiv og oppførsel, så vil bekjennelse av stolthet bli universelt i hjemmet. Ingen er uten skyld; alle har stolthet.

Med denne bekjennelsen, med denne erkjennelsen, kommer det imidlertid stort håp. Der er en løsning! Så snart enhver i hjemmet ydmyker seg foran Gud, vil striden i hjemmet gradvis men sikkert forsvinne.

La det begynne med deg.


 

Advertisement
%d bloggers like this: