De største dinosaur eggene

Image result for largest dinosaur eggs

Har du noen gang tenkt på hvordan par med de største dinosaurtypene fikk plass på Noahs ark? Noen av sauropode dinosaurene ble over 30 mk lange og veide trolig rundt 50 tonn. Dersom de hadde vært på arken ville de ha vært vanskelige å ha med å gjøre (men der var masser av rom der). Det helt åpenbare svaret er å ikke ta med fullt oppvokste dinosaurer, men ungdommer, om bord.

Likevel danner dette et problem i noen sinn. Ville ikke slike kjempestore beist ha store babyer som klekket ut av monsteregg? Mens filmer som Jurassic World avbilder dinosauregg som heller små, så har de også blitt vist i populær media og tegneserier til å være større enn et menneske. Så hva er sannheten om størrelsen på dinosaureggene? La store dinosaurer store egg, noe som kynne være et problem for Noahs ark?

I de siste 100 årene har det blitt funnet millioner av fossiliserte dinosauregg (eller deler av dem) som hjelper å besvare dette spørsmålet. Fragmenter kan kjøpes billig på nettet; for det meste fossiliserte eggeskall med humpete pynt, noe som lett kan føles når du stryker fingeren over det (se titanosauregget nedenfor).

Image result for titanosaur egg size

Selv om dinosauregg kan være notorisk harde  å koble til en bestemt art, så har fossiliserte foster oppdaget både på innsiden eller utsiden av eggene gjort paleontologer i stand til å gjøre dette. Det faktum at egg of foster har blitt bevart i det hele tatt vitner om en hurtig begravelse i flere sedimentære lag, og dette igjen gir oss fantastiske bevis på en katastrofal, global flom som vi kaller syndefloden.

De største av de største

De største dinosaureggene vi vet om er de forsteinede Macroelongatoolithus, fossile terapodegg funnet i Nord Amerika og Asia. De er lange i formen, som fransk brød, vanligvis omtrent tre ganger lengre enn de er brede, og er rapportert å være opp til 61 cm lange. En av de best kjente eksemplene på disse store dinosaureggene ble funnet i Kinas Henang provins i 1992. Dette er en delt avkom med fire observerbare egg, det lengste 45 c, langt og rundt 15 cm bredt, og kroppen til en baby terapode oppå (se nedenfor)

Image result for Macroelongatoolithus.

På grunn av størrelsen av disse eggene lurte noen først på om de tilhørte den fantastiske terapoden T-rex. Baby dinosauren, som ble antatt å ha blitt ekstrudert med makt fra et egg som lå under, er fremdeles i fosterstilling, med kinnet stukket ned mot brystet og hoftene framover og oppover. 23 cm lang fra toppen av skallen til slutten av halen ville den bare ha okkupert mindre enn to tredjedeler av eggene under, noe som styrket antagelsen at den var et foster. Den ble kalt “Baby Louie”, og en rekonstruksjon av den ble førstesideomslag på National Geographic (nummer 5, 1996).

Det var først i 2017 at babydinosauren ble identifisert (sammen med eggene) . Det var en ny type gigant oviraptorosaur (“eggtyv-øgle”), kalt Beibeilong sinensis. Fra en detaljert studie av skjelettet er den trodd å være nært beslektet med, og i stand til å nå lik størrelse til, Gigantoraptor, som ble opp til 8 m lang. Fra et bibelsk perspektiv er det meget sannsynlig at de var samme type dinosaur.

Mens Macroelongatoolithus egg er ganske vanlige som fossieler, så er dette ikke tilfelle når det gjelder dinosaurer som er assosiert med dem. Gigantoraptor og Beibeilong sinensis er bare kjent fra ett komplett eksemplar hver.

Produserte ikke større dinosaurer større egg?

Selv om Gigantoraptor og Beibeilong sinentis definitivt var store dyr, så var de absolutt ikke de største dinosaurene. Så hva med eggene til sauropodene, slik som titanosaurene, som vokste seg større enn Gigantoraptor og Beibeilong sinensis i vekt, lengde og høyde? Interessant nok er eggstørrelsen ikke avhengig av størrelsen på eggets foreldre, og det dikterer heller ikke hvor stor dinosauren vil vokse. Selv om noen av titanosaurene kunne bli over 30 m lang, så er de ballformede eggene deres mye mindre enn Macroelongatoolithus eggene. For eksempel har det blitt funnet tusenvis av titanosauregg i Auca Mahuevo i Argentina som inkluderer foster og skjellhud. Eggene, funnet i grupper på 15-40, er bare 13-15 cm i diameter. Et eksempel på intakte dinosaurfoster in ovo, oppdaget i Gobiørkenen i Mongolia, som bare var 9 cm i diameter. Så til og med de største dinosaurene begynte veldig små når de brøt ut av eggene sine og ville ikke hatt noen problemer med å få plass på Noahs ark i en ungdommelig tilstand.

Kan mye større dinosauregg bli oppdaget i framtiden?

Det er lite trolig at dinosauregg vil bli funnet som er mye større enn dem som allerede har blitt rapportert, ettersom eggene er begrenset til en maksimal størrelse. Dette er fordi dess større egget er, dess tykkere må skallet være for å støtte vekten til egget og dets innhold. Men eggeskallets tykkelse er begrenset. Dette er primært på grunn av utvekslingen av luft gjennom porene i skallet som er nødvendig for at babydinosauren på innsiden skal kunne puste. Dersom skallet var for tykt, ville det ikke være porøst nok til å tillate dette, og babydinosauren ville bli kvelt.

Kan baby dinosaurer klare jobben?

Selv om vi vet at alle dinosaurer begynte som små, samme hvor store de endte opp som, så forklarer Bibelen at de hadde en jobb de skulle gjøre når de kom av arken – nemlig reproduksjon og fylle jorden (1 Mosebok 8:17). Så ville ikke de små størrelsene på de små ungdommene ha hindret dem i i gjøre dette, og gjort dem sårbare når de gikk ut fra arken?

Det er viktig å merke seg at disse ungdommene ikke måtte ha vært nyfødte spebarn. Poenget med eggenes størrelse er at selv de største dinosaurene har en gang vært små, spå hvilken som helst størrelse etter dette kan ha blitt utvalgt.

I forhold til enhver forestilt sårbarhet, så har studier av dinosaurbein gitt oss ytterligere innsikt. De har vist at dinosaurer hadde perioder med mye vekst, noen så tidlig som ved fem-års alderen, og mer sjelden i tenårene, og de kvinnelige ungdommene hadde beinmargsvev, noe som indikerer at de produserte egg. Så de ungdommelige megadinosaurene som kom ut fra Noahs ark kunne trolig ha blitt veldig store kort til etterpå, og ha vært i stand til å reprodusere seg og spre seg over jorden.

Noah måtte ikke gå ut for å finne disse ungdommelige dinosaurene som hadde disse egenskapene, men Gud selv brakte alle de designerte dyrene til arken (1 Mosebok 6:20). Gud forstod om størrelsen og oppgaven til dyrene, og var også godt klar over dimensjonene på arken, etter at Han selv hadde gitt målene til arken til Noah (1 Mosebok 6:14-16).

Så mens skeptikerne finner på spørsmål om Noahs ark og dinosaurene kan en forståelse av Guds Ord koblet med informasjon om eggene deres, fostrene, og beina, gi oss solide svar.

Related image


 

Advertisement
%d bloggers like this: