Elektrisk edderkopp flygning

Image result for electric spider flight

Som alle vet har edderkopper ingen vinger, men likevel kan de fly over lange distanser, Det har lenge vært kjent at små edderkopper kan kolonisere nye områder via “ballongferd”. Til og med Darwin var forbløffet over dette. Etter å ha klatret opp på toppen av et utsatt planteblad eller en stilk, sneller den lille edderkoppen ut en lang silketråd ut i brisen før den slipper taket. Bitte små edderkopper kan bli båret høyt i opp til 4 km over jorden på sine små “ballonger” til destinasjoner veldig langt borte (men ubestemte destinasjoner). Disse er noen ganger tusenvis av km borte.

I noen år nå har det blitt mistenkt at elektrostatiske krefter har spilt en rolle i denne historien, men det har aldri blitt testet. Nå har man endelig utført geniale eksperimenter av vitenskapsmenn fra Universitetet i Bristol hvor man har funnet at edderkopper både føler elektriske felter og bruker dem til å skyte seg selv opp i luften. Ved generering av et elektrisk felt (“e-felt”) som etterlikner hva edderkoppene ville oppleve naturlig, så de at edderkoppene deres “listet seg på tå” – strakk ut beina og løftet opp magene sine i luften mens de slapp ut silke – akkurat samme oppførselen som en ser i ballong-edderkoppene i frihet.

Hver dag hender det tusenvis av tordenstormer verden over, og disse forårsaker at den øverste atmosfæren bli positivt ladet, sammenliknet med den  negativt ladede jordoverflaten. Det resulterende atmosfære potensialet (spenningen) mellom jorden og himmelen er mindre uttalt på solrike dager enn på stormfulle dager, men dette e-feltet er likevel virkelig.

Silken fra en ballong-edderkopp får en negativ ladning som avstøter den fra negativt ladede planteoverflater og hjelper med å skyte ut den lille edderkoppen i luften. Vitenskapsmenn viste at spesielle sensorer på edderkoppens føtter (trikobotria) responderer til de elektrostatiske kreftene i e-feltet slik at den vet akkurat når forholdene er riktige for utskytning. Det ser til og med ut som om edderkoppene er i stand til å kontrollere høyden deres når de er i luften.

Så der finnes mye mer med den tilsynelatende enkle edderkoppens flyvning en hva man kunne tro. Ballongferder krever elektrostatiske sanseorganer, silke spinnere, riktige silkegenskaper og listende oppførsel. Alt må være til stede, noe som peker mot en fantastisk Skaper som har designet disse edderkopp-flygerne.


 

Advertisement
%d bloggers like this: