Del 5: En liten utgave av Grand Canyon

To store katastrofer laget et mini Grand Canyon nær Mount St. Helens. Under den første eksplosjonen skled 2,8 km av stein materialer ned siden av vulkanen og blokkerte utløpet fra Spirit River inn til Toutle River. Det er det største skredet som er blitt observert i menneskenes historie. Opphopningene etter dette skredet var 45 m tykt i snitt.

Nesten to år senere, den 19 mars 1982, så smeltet varm vulkansk aske fra et annen eksplosjonsartet utbrudd fra Mount St. Helens tykk snø i krateret og dannet en ødeleggende plateformet flom med vann og gjørme som ble en gjørmeflom. Da det nådde den tidligere opphopningen som blokkerte Spirit Lake, skar strømmen kanaler gjennom opphopningen i en fart av 65 km/t. Individuelle daler opp til 43 m høye dukket opp i løpet av bare en dag. På hver side av disse dalene var det opphøyde platåer som lignet den nordlige og sørlige kanten av Grand Canyon.

Sidedaler dukket også opp som liknet sidedalene i Grand Canyon (teknisk kjent som måkeformet og amfiteaterformet sidedaler). Gjennombruddet skar seg ikke rett gjennom hindringen, men tok en buktende vei som likner den buktende veien til Grand Canyon gjennom de høye platåene i det nordlige Arizona. Man kan faktisk si at denne “Lille Grand Canyon i Toutle River” er som en modell av den virkelige Grand Canyon på en skala av 1 til 40.

Denne fantastiske designen ble skjært gjennom myke rester som var opphopet fra det første utbruddet, men et nytt utbrudd to måneder senere (19 mai 1982) smeltet pakket snø som skar seg igjennom hardt basalt fjell. Resultatet ble Loowit Canyon som ble over 30 m dyp. I nærheten skar skredet seg gjennom lavaog askelag og dannet en tredje dal, Step Canyon, som ble opp til 180 m dyp.

Leksjon om katastrofer

Så bekker renner nå gjennom disse dype dalene. Andre steder antar geologer at bekkene langsomt hatt skjært seg igjennom de rundtliggende dalene i lange tider.Likevel vet de at dalene ble formet først og ekstremt hurtig ved Mount St. Helens!

Anvendelse til skapelsesmodellen: Hurtig dal formasjon

Den lange tidsrammen som geologene har gitt til erosjon av dype daler er feilaktig. Dype daler kan ha blitt formet hurtig, inkludert Grand Canyon i Arizona, i løpet av og like etter syndefloden.

Det som skjedde ved Mount St. Helens viser at plutselig frigjøring av vann kan hurtig skjære ut daler, til og med gjennom hard stein. Spesielle destruktive prosesser er i aksjon under katastrofer, noe vi ikke kan se hver eneste dag. For eksempel kan gjørme og vann plukke opp steiner som skraper fjelloverflaten og legger igjen lunder og furer som ofte blir mistolket som langsomme, malende isbreer. Når gjørme og vann renner fort nok kan det forårsake uthulinger, en prosess som danner vakum bobler som imploderer og forårsaker hammer liknende slag som pulveriserer steinen. Slike hurtige erosjonsprosesser vil ha eksistert på mye større skala under og like etter syndefloden.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: