Del 5: Vannets livreddende kvalitet

“Vann – hvilket imponerende molekyl!” Vi har alle hørt om vannets undre og kan antakeligvis liste opp noen få eksempler. Men H2O skjuler andre livreddende kvaliteter som ikke er så godt kjent. En av dem er den evnen at den ikke kan brenne.

“Vannet koker aldri når du ser på.” Kanskje du er en av dem som fortvilet har brølt ut noe liknende i ren frustrasjon mens du venter på at tevannet eller kaffevannet skal koke. Det virker av og til som om det tar evigheter før vannet koker, særlig dersom du har det travelt, og ønsker deg en kopp te eller varm sjokolade før du skal av gårde.

Hvorfor tar det så lang tid? Det viser seg at vannets langsomhet til å koke er en av vannets mest fantastiske egenskaper. Denne spesielle designen peker mot dyktigheten til en Skaper som visste akkurat hva som var nødvendig for at detkunne eksistere liv hger på planeten.

De fleste av oss har hørt lister av egenskaper som vannet har. Det er den eneste kjente sammansettningen av molekyler som flyter til overflaten når den er i fast form, noe som gjør at fisk og annet liv i sjøen kan overleve lange vintre i innsjøer og elver. Det er også jordens “universelle oppløser” som beveger seg rundt og resirkulerer livsviktige kjemikalier og næringsstoffer, og tar dem med til planter og dyr som trenger dem. Vannkan til og med oppløse oksygen fra luften og frakte det til sjøens skapninger.  

De fordelene er åpenbare. hva kan vanets langsomhet til å koke ha å gjøre med å holde oss i live?

Vann har relativt høy varmekapasitet. Varmekapasitet refererer til den mengden varme det tar for å forandre temperaturen til noe. Sammenliknet til de fleste andre ting vi koker, så tar det lang tid før en panne med vann føles varmere, selv når den er skrudd høyt opp. Hvorfor det? For å få pannen med vann varmere, så må den absorbere (trekke til seg) mye varme.

Det samme gjelder i motsatt retning. Dess høyre varme kapasitet, dess lengre tar det å få materialet kaldere.Det er yhvorfor en kartong med kremfløte vio kjøle seg ned fortere i kjøleskapet enn en flaske vann. Kremfløten har lavere varmekapasitet enn vann.

Dette forklarer hvorfor isbokser ikke trenger elektrisitet. Veldig lite smelter mens det kjølker ned andre ting som mister varmen sin fortere enn vann. Hurra for høy varmekapasitet!

Men dersom en ser bort ifra bekvemmeligheten dette medfører; hvorfor er det så viktig at vannets varmekapasitet er høy? Fordi det beskytter livet på jorden fra den sikre død.  

Til forskjell fra andre planeter i solsystemet, så opplever jorden veldig liten temperaturforskjell mellom natt og dag. Når mørket kommer faller temperaturen rundt 20-30 grader. På Mars kan temperaturen svinge med 100 grader på bare en dag. Slev om dette i stor grad skyldes tynn atmosfære, så er en annen faktor mangelen av vann på Mars.

Sjøene, elvene og innsjøene hjelper å regulere temperaturen på jorden. De kan holde på eller avgi store mengder av varme uten å forandre temperatur så mye selv. Store mengder vann modererer effektene av en varmebølge eller en kuldebølge slik at effektene ikke blir for drastisk. Vannet over hele jordens overflate hjelper til og med å hindre at sesongene og lange perioder med et visst klima forandrer seg alt for fort, slik at planter og dyr får tid til å omstille seg.

Du kan selv observere de modererende effektene vann har nær kystbyer eller store innsjøer. Temperaturen er ganske konsistent, og forandringene skjer gradvis. Innenlands byer kan ha mye kaldere vintre og varmere somre enn byer som er lokaslisert ved siden av sjøen.

Vår jordiske avhenighet av vann for overlevelse er en daglig påminnelse om et mye større behov. H2O kan opprettholde oss til en ny dag på jorden, men det kan ikke redde oss fra den brennende dommen for syndene våre. Bare Kristus, veien, sannheten og livet, kan fri oss fra den straffen vi fortjener og gi oss evig liv. Han roper ut i Johannes Åpenbaring 22:17: “«Kom!» Den som tørster, skal komme, og den som vil, skal få livets vann som gave. “

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: