Så du tror du er sprek?

Blue whale due in Albany | Albany Advertiser

Dersom hvilepulsen din er under 50 slag i minuttet, så er du antakelig i ganske god form. Under 40 er du en eliteidrettsutøver. Men dersom den er under 30 er du antakelig godt på vei mot ditt endelige hvilested.

Slik er det ikke med blåhvalene. Forskere i Montery Bay, California, festet en hjertemonistor til en blåhval og fulgte etter den i nesten ni timer. De forventet at hvalens hjerteryme skulle falle til 15 slag i minuttet. De ble forbløffet da de spå at hundervis av ganger falt hjerterytmen til så lite som 2-8 slag i minutter.

Vidunderet er at blåhvalen har lunger. Med vidåpen munn gjør utfall gjennom skyer av plankton for å fange opp mst som kan holde kroppene deres i live. Fremdridten til en blåhvals masse gjennom vannet er en veldig energikrevende handling. Dette samler opp et stort enetgitap hvor deler av kroppene deres blir fratatt akekvat mengde med oksygen, hvor musklene som er nødvendig for å bykse fremover fpr spesiell behandling.

Det viser seg at hvaler har blitt programert med en fenomenal kontroll over hjerterytmen sin. Når hvalene dykker, blir mye oksygenert blod styrt nesten eksklusivt til musklene de trenger for å bykse framover. På overflaten går hjerterytmen opp til 37 for å gjøre opp for oksygenmangelen i resten av kroppen.

Når andre kjøttetende designer dukker opp, burde det få oss til å tenke på Guds originale plan for skaperverket. Før Adams synd brakte døden inn i verden, så spiste ikke dyrene hverandre — selv ikke dyr som tilhører planktonfamilien. Men selv i en frafalt verden, har Gud utstyrt oss til å blomstre. Hans brilliant design for kjøttetere burde minne oss om syndens konsekvenser, selv når de beveger hjertene våre til å tilby Ham i ærefrykt.


 

Advertisement
%d bloggers like this: