Undervannsjul

Bilderesultat for spirobranchus giganteus

Dette miniatyr juletreet viser hvor fantastisk Gud blander det vakre med det praktiske.

Du kan finne disse festlige dekorasjonene året rundt på korallrev over hele verden. De er faktisk de forende og pustende organene til Spirobrachus giganteus, juletreormen. Du finner alt i navnet dens – Spirobrachus, eller “spiral gjeller” (selv om giganteus virker litt søkt for en skapning på ca 3 cm).

Juletreormen begynner livet ved å feste seg på koral og bygge sand-rør hjem ettersom korallet vokser rundt dem. De folder ut sine fargefulle gjeller med flere formål i sjøstrømningen for å utvinne oksygen og filtrere plankton til mat. Gjellene har små hårliknende flimmerhår som kanaliserer maten inn i ormens munn. (De samler også sand som blir transportert til lagre for rørforbedringsprosjekter.)

Men se! Den minste bevegelse omformer dette julelandskapet til en øde ørken. På et øyeblikk kan skogen av ormer trekke seg tilbake og forsvinne inn i hulene sine for å hjemme seg for dem som jakter på dem. Men dersom du er tålmodig vil de langsom vende tilbake innen ett minutt og på ny avsløre vakkerheten og artisteriet som vår Skaper la inn i så praktiske ting som gjeller.


 

Advertisement
%d bloggers like this: