Biespytt – Det er ikke lengre bare til frokost

Image result for honey

Dersom du noen gang har sølt honning på disken, så vet du hvor klisset den er! Nå har vitenskapsmenn oppdaget at en overraskende blanding av blomsterolje og biespytt – som er nødvendig for å lage honning – kan danne grunnlaget for nye allværs-lim.

Det en kombinasjon som er laget i himmelen. Biene utskiller en type sukker fra munnene sine som blir kombinert med planteolje, kalt pollenkitt. Denne kombinasjonen blir en allsidig lim som får pollen til å feste seg til biens bein, selv om det regner eller solen skinner! Pollen er en essensiell matkilde for bier, så Skaperen utstyrte dem slik at de kan holde på “handlevarene” uten at de ble våt på veien hjem til kolonien.

Forskere studerer hvordan denne limen forholder seg klissete gjennom forskjeller i luftfuktigheten, et problem de fleste syntetiske limene ikke klarer. Oljen ser ut til å hindre sukkeret fra å tørke ut eller bli for vått.

Naturen er fullt av fantastiske teknikker som inspirerer våre beste vitenskapsmenn. Når vi tar i betraktning at mange av disse undrene kombinerer materialer fra to veldig forskjellige typer organismer – som bier og blomster – så kommer vi til en mektig konklusjon. En allvitende Ingeniør, som skapte universet for sin ære og vårt beste, designet plantene og dyrene for at de skulle leve i harmoni helt fra begynnelsen.


 

Advertisement
%d bloggers like this: