Synkroniserte stær

Bilderesultat for synchronized starlings

På kjølige kvelder samles titusenvis av stær forskjellige steder i Europa for å vri og snu seg i vakre formasjoner. Det kalles “murmurasjon”.

Hvordan gjør de det? Vitenskapsmennene er forbløffet. På en måte er det enkelt – som jagerfly i formasjon reagerer hver eneste stær på sidemannen. Når sidemannen snur, så gjør de det samme.

Men akrobatikken er enda mer innviklet enn dette. En jagerpilot bekymrer seg ikke om flyet i formasjonen, bare den som er rett foran. Til kontrast reagerer alle i en stor flokk med stær nærmest samtidig.

Forskere kan beskrive stærenes bevegelse med fysiske likninger, men ikke med biologi. Flokken oppfører seg som en væske i det kritiske øyeblikket den bli omdannet til gass, alltid på grensen og klar til å forandre tilstand hvert sekund. Men hvordan kan en hel flokk levende skapninger reagere til forandringer som en eneste organisme? Det er fremdeles et mysterium.

Vitenskapsmenn tror at å studere “murmurasjoner” vil føre til oppdagelser om liknende systemer i naturen, og til og med inni kroppene våre. Men selv om vi løser dette mysteriet, så vil vi alltid finne eksempler på Skaperens artisteri som er så sofistikert at de overgår enhver forklaring.


 

Advertisement
%d bloggers like this: