Skyldig i “vitenskapelig rasisme”

Bilderesultat for races of mankind chicago field museum

Chicago Field Museum ber beskytterne sine å “retenke” den farlige misbruken av evolusjonære ideer under en utstilling fra 30-tallet som ble kal “Races of Mankind” (“Menneskehetens Raser”). Utstillingen, som ble vist i forskjellige former helt til 60-tallet, består av over 100 bronse- og steinstatuer som avbilder forskjellige typer raser jorden rundt. Nesten 100 år senere viser Chicago Field Museum på ny denne utstillingen, denne gangen med en oppfordring til besøkende om å forkaste ideen om den “vitenskapelige rasismen” bak den.

Rasisme eksisterte lenge før Darwins ideer. Den har antakelig eksistert siden Gud delte folkeslagene i Babel. De frafalne menneskene griper ofte til unnskyldninger for å hate andre, spesielt de som er forskjellige fra en selv. Men for en stund ga Darwinsk evolusjon en finer av vitenskapelig gyldighet til å institusjonalisert rasisme.

Vitenskapsmenn og sosiologer begynner å gjenkjenne den mørke forbindelsen mellom evolusjon og tidligere forsøk på å devaluere den menneskelige verdigheten, tilstår antropolog Alaka Wali ved Chicago Field Museum, som kaller det hele “vitenskapelig rasisme. Wali sier “De sosiale Darwinistene som styrte denne utstillingen sa at den menneskelige, kulturelle evolusjonen var progressiv, slik at vi utviklet oss fra primitiv til barbarisk til sivilisert. Og de siviliserte var alltid europeerne.” Nå sliter vitenskapen med å bryte den forbindelsen uten å gi slipp på selve evolusjonen. En bedre løsning er å omfavne menneskehetens sanne historie – vi er alle “av samme blod”, laget i Guds bilde (Apostlenes gjerninger 17:26, 1 Mosebok 9:6).


 

Advertisement
%d bloggers like this: