Den nye pakten (1)

Hvorfor følger du Guds lov? Er det plikt eller hengivelse?

Jeremias 31:31: “Se, dager skal komme da jeg slutter en ny pakt med Israels hus og Judas hus.

Hva motiverer deg for å gjøre arbeidsoppgavene dine? Kona er vekke – burde jeg rengjøre huset? Hun kunne gjøre det når hun kommer hjem. Hvorfor? Fordi du har forpliktet deg til ekteskapets institusjon? Eller er det et uttrykk for kjærlighet overfor konen din?

Hvorfor følger du Jesus Kristus? Er det fordi du har forpliktet deg til kristendommen? Du burde gjøre det av kjærlighet, ellers vil det bli trøttende og kjedelig. Jesus betalte en høy pris: “Dette begeret er den nye pakt i mitt blod, som blir utøst for dere” (Lukas 22:20).

Jeremias 31:31: “Se… jeg slutter en ny pakt…

Jeg elsker nye ting; klær, sko, mobiltelefon, filmer, serier.

Da du ble født hadde du en ny kropp. Da du ble 30 forandret stoffskiftet seg, og litt etter litt ble du sikkert litt videre i livmålet – med mindre du trente regelmessig og passet på hva du spiste. Da du ble 40 merket du kanskje forandringer med synet ditt eller armene ble for korte til å lese. Da du ble 50 begynte du kanskje som meg å skrive ned små lapper om hva jemåtte huske å få gjort. (“An de tingene jeg har mistet er sinnet mitt det jeg savner mest!”) Da du ble 60 begynte kroppen din å falle sammen, når du bøyer deg for å plukke opp noe, så holder du deg der nede for se hva annet du kan finne på din sti. DE NYE TINGENE BLIR GAMLE, ikke sant?

I dagens tekst ovenfor får vi gode nyheter: En ny pakt! Evangeliet er mer enn det (Johannes 3:16). Det er enda mer livgivende enn “Se… jeg slutter en ny pakt”.

I Johannes åpenbaring 21:1-2, 4-5: “Og jeg så en ny himmel og en ny jord”, “Og jeg så den hellige byen, det nye Jerusalem”, “Han skal tørke bort hver tåre fra deres øyne” og “Se, jeg gjør alle ting nye.”

2 Korinterbrev 5:17: “Nei, den som er i Kristus, er en ny skapning. Det gamle er borte, se, det nye er blitt til!”

Retro er når gamle ting kommer på mote igjen. Ofte er vi så gammeldagse at vi trenger et nytt liv. Vi har en oppdukkende nyhet som aldri vil bli gammel i all evighet.

PAKT: mer enn en avtale. Det er en bindende avtale. Han (Gud) har bundet Seg selv til den. Gud er overlegen, vi er underlegne. Gud vil helle ut rikelig med fordeler. Noen er det ikke betingelser til, andre er det betingelser til. Gud gir oss en ubetinget pakt.

Løfter er vanskelige å holde, men Gud holder alltid løftene Sine.


 

Advertisement
%d bloggers like this: