16. Om formål

Emne: Den troendes levemåte

15 Da Josefs brødre så at faren var død, sa de: «Bare nå ikke Josef legger oss for hat og gjengjelder oss alt det onde vi har gjort mot ham!» 16 Så sendte de bud til Josef og sa: «Før han døde, påla din far oss 17 at vi skulle si deg dette: Kjære, tilgi brødrene dine den uretten de gjorde da de syndet og handlet ondt mot deg. Tilgi nå uretten som er gjort av oss som tjener din fars Gud.» Josef gråt da de snakket slik til ham.
18 Siden kom brødrene selv og kastet seg ned for ham og sa: «Se, vi er dine tjenere.» 19 Da sa Josef til dem: «Vær ikke redde! Er jeg i Guds sted? 20 Dere tenkte å gjøre ondt mot meg, men Gud tenkte det til det gode, for han ville gi liv til et stort folk, slik vi ser i dag. 21 Så vær ikke redde! Jeg skal sørge for dere og barna deres.» Slik trøstet han dem og talte til hjertet deres.”

1 Mosebok 50:15-21

Da en  cowboy spurte etter en forsikring, spurte den selgeren: “Har du noen sinne hatt et uhell?” Etter en liten tenkepause svarte søkeren: “Niks, men en hest sparke meg i to av ribbena sist sommer, og for noen år siden bet en klapperslange meg i ankelen.”

“Ville du ikke kalle de hendelsene uhell?” spurte den forbausede forsikringsagenten. “Nei,” sa cowboyen, “De gjorde det med vilje!”

Den fortellingen minner meg om den bibelske sannheten at der ikke finnes noen uhell i livene til Guds barn. I dagens skriftsted leser vi hvordan Josef tolket en vanskelig erfaring som hadde viket som en stor ulykke. Han hadde litt kastet i et hull og solgt som slave. Dette var en stor prøvelse av troen hans, og fra et menneskelig ståsted så det ut som et tragisk tilfelle av urettferdighet, ikke forsynets kilde til velsignelse. Men Josef lærte senere at “Gud tenkte det til gode” (1 Mosebok 50:20).

Går du gjennom prøvelsens dype vann og skuffelse? Ser det ut som om alt går imot deg? Disse hendelsene som tilsynelatende er ulykker er ikke uhell. Herren tillater slike ting for en grunn – et velsignet formål. Så stol tålmodig på Ham. Dersom du kjenner Herren, så vil du en gang prise Ham for det.

Det som ser ut som en ulykke Når sett med menneskeøyne, Er virkelig Guds arbeid i oss – Hans velsignelse i forkledning.

Gud omformer prøvelser til triumfer.

Spørsmål:

a. Å være en kristen betyr at vi noen ganger må gå gjennom prøvelser. Hvorfor tror du det er nødvendig, og hva føler du om det?

b. Hva tror du 1 Mosebok 50:20 og Romerne 8:28 har felles?

c. For å få en bedre forståelse om lidelse er det mange profeter du kan lese om, eks. Job og Elisa.


 

Advertisement
%d bloggers like this: